Jak se mění zákon?

02.04.2013 09:43

Milan Štefanec k nám dorazil v pondělí 18.3 v době snad největší letošní sněhové kalamity v Olomouci, kupodivu včas. Cesta zpátky do Brna už tak snadná nebyla. Před těžkými vločkami jsme se schovali k oknu zády a nestačili se divit Milanovu výkladu. Cílem setkání bylo přiblížit nám, jak se dá z pozice nevládky změnit případně ovlivnit platná legislativa.

V úvodu jsme mluvili o aktivitách Nesehnutí – NEzávislého Sociálně Ekologického HNUTÍ, které Milan Štefanec zakládal. Bez velkých průtahů jsme se dostali k podstatě institutu tzv. autorizovaných inspektorů. Hlavní činností autorizovaného inspektora bylo provedení zkráceného stavebního řízení a vydání certifikátu, kterým se nahrazovalo vydání stavebního povolení. Stavební úřady tedy získali konkurenci s nespočtem výhod. Na rozdíl od stavebního úřadu autorizovaný inspektor často nekontroloval, jestli stavba vyhovuje všem předpisům, je v souladu s územním plánem a nezahrnoval stanoviska a zájmy osob, jichž se stavba přímo týkala. Certifikáty byly navíc vydávány v krátkém čase, za což si inspektoři nechali tučně zaplatit. Bez obalu se dá říct, že šlo o legální způsob organizovaného podplácení.

Nesehnutí se začalo touto problematikou zabývat skrz jejich kampaň Zaostřeno na hypermarkety. Dlouhodobě monitorují a zpracovávají studie na toto téma, viz web -  https://www.hyper.cz/new/index.php.  (Tématu, jak super a hypermarkety hyzdí naši krajinu, jak ovlivňují pracovní trh a cenu potravin a proč je jich v České republice nejvíc ve Střední a Východní Evropě, se budeme věnovat v jednom z našich budoucích večerů.)

 

Jakmile odhalili, jaká je podstata a pravá tvář autorizovaných inspektorů, NESEHNUTÍ se spojilo s kolegy ze sdružení Arnika, Zeleného kruhu a Ekologického právního servisu. Společnými silami dokázali, že navrhovaný přílepek ke stavebnímu zákonu, který by prakticky znemožnil účast veřejnosti ve stavebním řízení, byl zamítnut a to výrazným poměrem 148:1.

Tak mimořádného úspěchu dosáhli především cílením na osobní kontakty a jednotlivce, kteří zákonodárcům individuálně volali, navštěvovali poslance a osobně s nimi o tématu rozmlouvali. Jedním z nástrojů, který se v procesu taky osvědčil, byla velmi užitečná aplikace Napište jim - https://napistejim.cz/, za kterou stojí další z našich hostů - Kamil Gregor

Nejkomplexnější list odkazů k tématu naleznete zde - https://www.obcanskeoko.cz/tema/autorizovany-inspektor/

Dobrou zábavu při pročítání a na viděnou příště. :)