Ohlédnutí za první akcí - GRV hrátky

05.03.2013 15:43

 

Zahajovací akce byla příjemně překvapivá.

Cílem první akce našeho společného snažení vzdělávat se navzájem, nazvaným Mozaika, bylo představit a užít si vzdělávací koncept Globálního rozvojového vzdělávání – GRV. Zároveň i proto, že naší zaštiťující organizací je Agentura humanitární a rozvojové spolupráce Olomouckého kraje – ARPOK, která je velmi významnou organizací GRV v celé republice. Bez ohledu na lobbing pro Arpok, rozhodli jsme se Mozaiku rozjet něčím zábavně zajímavým, ne příliš závažným a především interaktivním, což metodiky GRV jsou téměř všechny.

 

Tématem našeho sezení byla Propojenost. Rolí lektorů se bezchybně ujala Pája se Zuzkou a obě byly skvělé!

Téma uvedly tak, že jsme se pobavili o tom, co kdo snídá a odkud ty potraviny jsou. Účastníci překvapili svou uvědomělostí, protože přesně pochopili, kam tím lektorky mířily. Ukázalo se, že snídaně máme celkem české a lokální, co nám to kazí, je kafe a čaj. První organizovaná aktivita byla trochu soutěživá. Účastníci měli za úkol odhadnout celkové hodnoty pro celou skupinu. Otázky byly třeba - kolik z vás má doma ve skříni jeany, kolik z vás cestovalo mimo Evropu, kolik z vás je z MRS (Mezinárodních rozvojových studií) apod. :) Holky byly bezchybné a odhad v týmech skoro 100% úspěšný, zároveň jsme se trochu rozkoukali. I účastnice tak měli možnost se seznámit navzájem.

 

Další téma bylo globální rozložení populace a bohatství - účastníci dostali 30 fazolek a měli je rozdělit na kontinenty. Zde už odhady nebyly až tak přesné. Bylo zajímavé sledovat i práci v týmu lidí, kteří se neznali ani jmény. Další aktivitou byli Jeany. Krok po kroku jsme si ukázali, kde se co těží/vyrábí a kam to pak putuje. Nejdřív jsme si prošli všechny produkty/materiály/suroviny, které jsou potřeba pro výrobu jedněch obyčejných dámských riflí. Následně jsme se pomocí provázku snažili zachytit tu neskutečnou cestu. Názorně jsme vyjádřili, že jedny rifle obletí Zemi několikrát a na své cestě nevynechají jediný kontinent. Všem nám to vyrazilo dech. Byl to skvělý podnět pro závěrečnou debatu. Diskutovali jsme hodně o možnostech každodenní odpovědné spotřeby, o procesu vlastní aktivizace a následně svého okolí. Plynule jsme přešli k debatě o Globálním rozvojovém vzdělávání.

V „publiku“ byly dvě studentky učitelství a jejich nadšení z GRV a cenné podněty k jeho propagaci mezi studenty pedagogiky byly odměnou za naše snažení.

 

Pár slov závěrem, celá akce byla velmi příjemná a věřím, že i užitečná. Rozhodně má přesah do budoucnosti právě v tom jemném ovlivnění několika dalších směrem ke globální odpovědnosti, solidaritě, participaci a kritickému myšlení.

Kéž i další akce Mozaiky budou takhle úspěšné!! :)

 

Zde jsou odkazy, kde můžete rozšířit své podvědomí o výše zmíněných tématech.

Portál zasvěcený GRV - https://globalnirozvojovevzdelavani.cz/co-je-grv/definice-a-principy.html

Web Svět v nákupním košíku – esence propojenosti - https://www.svetvnakupnimkosiku.cz/usili-to-na-nas/

Oficiální web naší mateřské organizace Arpok - https://www.arpok.cz/

Web Mládeže v akci, která na naše snažení přispívá - https://www.mladezvakci.cz/uvod/

Organizace NaZemi, která se ve velkém věnuje podpoře fair trade, GRV a uvědomělé spotřeby v České republice, kde taky najdete zajímavé zpravodajské informace - https://www.nazemi.cz/